Menu Zamknij

Ozonowanie żywności – jaki ozonator do żywności wybrać?

Ozon jest sprawdzonym, potężnym sposobem skutecznego i szybkiego wyeliminowania mikroorganizmów, zabijając wirusy i bakterie, w tym E.coli i Listeria. Może być stosowany do kontrolowania biologicznego wzrostu niepożądanych organizmów w produktach i sprzęcie używanym w przemyśle spożywczym. Wiodąca w branży technologia Ozone Solutions jest szczególnie odpowiednia dla przemysłu spożywczego ze względu na jego zdolność do dezynfekcji mikroorganizmów bez dodawania chemicznych produktów by do leczonej żywności, wody do przetwarzania żywności lub atmosfery, w której żywność jest przechowywana. Ozon powraca do tlenu, nie pozostawiając szkodliwych pozostałości chemicznych lub zmieniając smak leczonej żywności.

Korzyści z ozonowania żywności

Dłuższy okres przydatności do spożycia
Efektywność wodna i energetyczna
Niższe koszty odprowadzania ścieków
Kontrola mikrobiologiczna i zapachowa z powietrza
Remval etylenu
Zatwierdzony przez FDA, USDA i wspierany przez Narodowy Program Ekologiczny
Przyjazne
3000 razy więcej bakteriobójczych niż chlor
Brak szkodliwych pozostałości chemicznych, które wymagają końcowego płukania

Jaki kupić ozonator do żywności?

Jak ozonować żywność? Najważniejsze porady

Ozonowanie żywności może być przydatne w każdym domu. Pomoże lepiej oczyścić żywność z bakterii, zarodników pleśni i grzybów, a także z pozostałości pestycydów i azotanów. Sam proces ozonu jest bardzo prosty i można go przeprowadzić na 2 sposoby: Pokarm zawierający ozon w wodzie jest najpowszechniejszym i najbardziej popularnym sposobem ozonowania produktów spożywczych, zwłaszcza mięsa, warzyw i owoców. Jak mam to zrobic? Porcję warzyw, owoców lub mięsa należy umieścić w szklanym lub plastikowym naczyniu i zalać wodą do całkowitego zanurzenia. W zależności od wydajności urządzenia można ozonować jednorazowo od 5 do 10 kg produktów spożywczych. Podłącz rurkę dyfuzora do ozonatora i umieść ją w wodzie. Ozonator można podłączyć i uruchomić na 10-15 minut. Po tym czasie możesz wlać wodę. Produkty spożywcze nadają się do użycia lub do dalszego przechowywania. Żywność bezozonowa polega na umieszczaniu warzyw, owoców lub innych produktów spożywczych w woreczku sznurkowym. Jak mam to zrobic? Porcję owoców, warzyw lub innej żywności należy umieścić w woreczku sznurkowym i zamknąć, pozostawiając jedynie wąską szczelinę na rurkę od ozonu. Podłącz rurkę dyfuzora do ozonatora i umieść ją w torbie na żywność. Całość warta zapieczętowania. Ozonator można podłączyć i uruchomić na 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij produkty z woreczka i odczekaj około 20 minut przed ich spożyciem. Ozon wody, żywności i pomieszczeń pozwala pozbyć się drobnoustrojów, zarodników grzybów i pleśni. Korzystanie z ozonatora jest proste i szybkie. Powyższe wskazówki mają charakter ogólny, a każde urządzenie może oferować dodatkowe funkcje, dlatego zawsze dobrze jest zapoznać się z instrukcją obsługi.

Czy ozonowanie żywności jest bezpieczne?

Przed zakupem ozonatora warto poświęcić chwilę na rozwianie wątpliwości co do samego procesu ozonowania. To bardzo skuteczna metoda dezynfekcji, ale także uzdatniania wody i żywności. Czy ozon może szkodzić użytkownikom, czy też jest całkowicie bezpieczny? Ozon to gaz ziemny występujący w atmosferze. Ozonator wytwarza ozon, który usuwa nieprzyjemne zapachy, drobnoustroje i pestycydy, a także uzdatnia wodę. Żywność i woda ozonowa są bezpieczne do spożycia lub dalszego przetwarzania i przechowywania. Jedyną rzeczą, która może w jakikolwiek sposób zaszkodzić użytkownikom generatora ozonu, jest nadmierna ekspozycja na ten gaz przez osoby z astmą lub innymi chorobami płuc. W pozostałych przypadkach przy prawidłowej pracy urządzenia ozon jest bezpieczną techniką dezynfekcji, dezynfekcji, usuwania zapachów, pestycydów, bakterii, grzybów i pleśni.